NAPELEMES RENDSZEREK

háztartási és ipari méretű naperőművek

Kiépíthető, ajánlott rendszertípusok:


Hálózatba visszatápláló rendszer:

Lényege, hogy két irányból is lehetőségünk van áramfelvételre. Amikor üzemel a napelem, az általa termelt energiát hasznosítjuk, ha pedig ép nem üzemel akkor az áramszolgáltatótól vételezünk áramot. Ebben az esetben nem tároljuk az elemek által előállított energiát, így nincs szükségünk akkumulátorokra.
 

Sziget üzemű rendszer: 

A sziget üzemű rendszereknél a megtermelt energiát akkumulátorokban tároljuk. Ez olyan helyen előnyös elsősorban, ahol nincs lehetőség az áramszolgáltató hálózatára való csatlakozásra, vagy az csak nagyon nagy költségek árán építhető ki. (pl: tanyák, erdészházak). Ilyenkor a napelemek által előállított áramot egy töltésszabályzón keresztül az akkumulátorokba tápláljuk, így az eltárolt áram segítségével olyan időszakokban is képesek vagyunk az energia ellátást biztosítani, amikor nem üzemelnek a napelemeink (pl: esti időszak).

Az akkumulátorokból egy inverteren keresztül jut el az áram  a különböző fogyasztókhoz, ami a 12, 24 V-os egyenáramot 230 V-os váltakozó árammá alakítja át.

 

Hibrid napelemes rendszer:

Egy időben működik a hálózatra kapcsolt és a sziget üzemű rendszer. Ezeknek a rendszereknek az előnye, hogy áramszünet esetén is folyamatos a villamos ellátásunk, mivel ilyenkor a saját szigetüzemű napelemes rendszerünk kapcsol be. Ezeket a megoldásokat elsősorban orvosi rendelők, kórházak, különleges riasztórendszerek stb üzemeltetésekor javasoljuk.

 

Villám- és lopásvédelmi rendszerek

- monitoring/rendszerfelügyelet

A napelemes rendszerek termelését leolvashatjuk az inverter kijelzőjéről, a szolgáltatónak visszatáplált energia mennyiségét a digitális fogyasztásmérő mutatja.

A monitoring lényege nem más, mint hogy internetböngészőn keresztül nyomon követhetjük a napelemes rendszerünk teljesítményét. Lehetőségünk van fényerő- hőmérséklet, és szélsebességmérő szenzorokat is csatlakoztatni. Akár több hónap adatait képesek eltárolni.
Segítségével gyorsan és könnyedén ki tudjuk szűrni az üzemzavarokat, ellenőrizhetjük a rendszer működését.

Ajánlatkérés: